- -

Vércukor terhelés OGTT

Vércukor terhelés (orális glukóz tolerancia test OGTT)

A vércukor terheléses vizsgálat megmutatja, hogy a szervezet miként tudja a felvett cukrot feldolgozni. Már egy nagyon korai stádiumban kimutatja a diabéteszes megbetegedést, amikor a szokásos vércukor teszt még nem jelzi a problémát.

A korai felismerés nagyon nagy jelentőségű, ezért a rizikócsoportok részére javasoljuk. A rizikócsoportba tartoznak mind azok a személyek, akik hasra híznak, túlsúlyosak, magas zsíranyagcsere (triglicerid, HDL/LDL koleszterin) értékeik vannak, magas vérnyomásos személyek, valamint akiknél előfordult a családban II- es típusú cukorbaj.

Vizsgálat előtt

8-12 órával sem enni sem dohányozni nem lehet, és a vizsgálati napot megelőző két éjszaka legalább 7- 7 óra alvás szükséges.

Vizsgálat menete:

  1. A vizsgálat éhgyomorra történik. Az első vérvételkor, 7:30-kor az aktuális vércukorszint kerül megállapításra.
  2. A vérvételt követően 75g vízben oldott cukrot kell meginni.
  3. 120perc elteltével ismét meghatározzuk az aktuális vércukor szintet. (ez a 2-pontos teszt, 3-pontos tesztnél 0,60,120 percnél, 4-pontos tesztnél 0,60,90,120, 5-pontos tesztnél 0,30,60,90,120 percnél)

Ha jelentősen emelkedett értéket mérünk, azt jelzi, hogy a szervezetnek nehézséget okoz a cukornak a vérből a testsejtekbe történő továbbítása. Ez általában a II- es típusú diabétesz előjele.

Kismamáknál a 24- 28 terhességi héten rutin szerűen elvégzik a meghatározást, hogy az anyára és a gyermekre egyaránt veszélyes terhességi diabetest időben felismerjék. Vigyázat! Amennyiben a kismama rendszeresen, vagy a vizsgálat elött 1- 2 nappal keveset alszik, tévesen magas eredményt kapunk. Feltétlenül beszéljen kezelőorvosával erről a problémáról.
Laboratóriumunk kismamáknál nem végez vércukor terheléses vizsgálatot!