- -

STD - A leggyakoribb, nemi kapcsolat útján terjedő betegségek

Hepatitis A, B, C

A hepatitist, azaz a fertőző májgyulladást okozó vírusokat az A,B,C, (D,E) betűivel jelölik. Mikrobiológiai tulajdonságaikban, felépítésükben jelentősen különböznek egymástól, különböző mechanizmusokon keresztül betegítenek meg.

Hepatitis A

A fertőzéstől számított 28-30 nap alatt fejlődik ki az általában súlyos tünetekkel lezajló májgyulladás.

Tünetek: Láz, rossz közérzet, elesettség, étvágytalanság, émelygés, sárgaság.

A fertőzés útja: A fertőzést a beteg és a tünetmentes fertőzött személy széklete, szennyezett kéz, tárgyak, élelmiszerek, ivó- és fürdővíz terjesztheti. A kórokozó szájon át a tápcsatornába jutva fertőzi a szervezetet. A „piszkos kéz” betegségének nevezik. A vírust már a tünetek megjelenése előtti napokban üríti székletével a beteg. A fertőzőképesség a sárgaság megjelenése után néhány nappal megszűnik. Tünetmentes kórokozó ürítés a betegség lezajlása után nem marad vissza.

Megelőzés: A betegség megelőzésében alapvető fontosságú az általános higiénés rendszabályok betartása, ezen belül is a legfontosabb a kézmosás, különösen étkezés és dohányzás előtt, valamint WC-használat után.

A fertőzés elleni aktív védelem kialakítására a 3 részből álló Twin Risk védőoltás Hep A és Hep B vírusok ellen nagyon hatékony. Intézetünkben kérésre elvégezzük az oltást.

Laboratóriumi diagnosztikával mind a fertőzöttség, mind a védettség kimutatható.

Ajánlott laboratóriumi vizsgálat: Hepatitis A antitest (HA-AK) (ELISA módszerrel)

Hepatitis B

Súlyos, általában nagyon hosszadalmas, gyakran krónikussá váló májgyulladás. A krónikus forma időnként májzsugorhoz vagy rákhoz vezethet.

Tünetek: Hasonlít a Hep A tüneteihez, de általában alattomosabban jelentkezik. Rossz közérzet, étvágytalanság, gyengeség, émelygés, hányás, sárgaság. Különböző súlyosságú lehet, panaszmentesen is áteshetünk a betegségen.

Amikor a gyulladás megszűnt, de a vírus nem ürült ki a szervezetből, hanem a májsejtek magjában tovább él, az érintett személy vírushordozóvá válik.

A vírus szaporodása magától is megszünhet, de átmehet májzsugorba, vagy kialakulhat a máj rosszindulatú daganatos megbetegedése.

A fertőzés útja:

Rendszerint vérrel terjed, de a vírus megtalálható a nyálban, ondóban és a hüvelyváladékban is.

  • védekezés nélküli szexuális kapcsolat (homo-, vagy heteroszexuális): a nemi szerveken létrejövő mikro-sérülések elegendő behatolási kaput jelentenek
  • intravénás kábítószerek (közösen használt tűk)
  • piercing és tetoválás
  • nem kellően sterilizált orvosi műszerek (Afrika, Ázsia)
  • közös fogkefe- vagy borotva-használat
  • a fertőzött anya is átadhatja a fertőzést a születendő gyermekének
Laboratóriumi diagnosztikával mind a fertőzöttség, mind a védettség kimutatható. Megelőzés:

Kerülni kell a fertőzés szempontjából fokozott kockázatot jelentő élethelyzeteket. A fertőzés védőoltással megelőzhető. Indokolt az aktív nemi életet élők beoltása.

A fertőzés elleni aktív védelem kialakítására a 3 részből álló Twin Risk kombinált védőoltás Hep A és Hep B vírusok ellen nagyon hatékony. Intézetünkben kérésre elvégezzük az oltást.

Ajánlott laboratóriumi vizsgálat:Hepatitis B antigén (HBsAG) (ELISA módszer), Hepatitis B antitest (HBsAK) (ELISA módszer)

Hepatitis C

Különösen alattomos, nagyon súlyos májgyulladás. Kb.50%-ban krónikussá válik a megbetegedés, mely gyakran átmegy májzsugorba, vagy májrákba.

Tünetek: A betegségnek nincsenek tünetei! Hosszú évekig rejtve maradhat, csak a laboratóriumi diagnosztika deríti ki.

A fertőzés útja: A hepatitis C vírusfertőzés vérrel terjed. A fertőzöttek 1-e 3-4 hónap múlva spontán gyógyul, vírusmentes lesz. A maradék 3 rész fertőző marad.

Megelőzés:

Genetikai anyagának változó része miatt nem lehet védőoltást kifejleszteni ellene. Megelőzésként csak a szűrővizsgálat és óvatosság marad.

  • kerülni kell a közös tűhasználatot (kábítószerek)
  • kerülni kell a rosszul fertőtlenített eszközöket (akupunktúra, piercing, tetoválás)
  • szexuális partner gondos kiválasztása, sefer (óvszerrel) szex

Laboratóriumi diagnosztika: Gyanú esetén speciális szűrővizsgálattal vérből egyértelműen ki lehet mutatni a fertőzést, de javasolt a rendszeres szűrővizsgálat is.

Ajánlott laboratóriumi vizsgálat: Hepatitis C antigén (HC-AG), Hepatitis C antitest (HC-AK) (ELISA módszer), PCR módszerrel

Gonorrhoea (tripper, kankó)

Nemi kapcsolat útján terjedő betegség, melyet egy baktérium okoz. A nemi szervek gyulladása ráterjedhet a prosztatára, mellékherékre. A nőknél gyakran csak enyhe hüvelyfolyást tapasztalunk. Gyakori a tünet mentes fertőzés is, amikor a kezelés elmaradása miatt súlyos szövődményekkel kell számolni, mely a meddőségtől a húgycsőszűkületen és medencegyulladáson át az izületi gyulladásig terjedhet. Gyakran párosul candida, chlamydia és trichomonas fertőzéssel. Antibiotikum tartalmú gyógyszerrel teljesen meggyógyítható.

A fertőzés útja: Szexuális kapcsolat útján terjed. Ping-pong fertőzés, azaz a nem kezelt szexális partner visszafertőz.

Tünetek:
Férfiaknál: a vizelés kezdetén égő érzés, a hímvessző sűrű, sárgászöld vagy tejszerű váladékozása. (Reggelente megjelenő csepp „bon jour” cseppnek hívták a franciák). Rektális (végbél) fertőzés is előfordul.
Nőknél: a gyakori vizeletürítést, esetleg sárgás hüvelyi váladékozást, rendszertelen hüvelyi vérzést, elhúzódó hasi fájdalmat is okozhat. Gyakori a tünetmentes fertőzés.

Megelőzés: Felvilágosítás, szűrővizsgálatok sefer szex. Csak a teljes gyógyulás után ajánlott a szexuális élet, mivel a baktérium nagyon fertőző.

Laboratóriumi diagnosztika:Általában húgycső, illetve hüvelyváladék levételével lehetséges, de vérből és vizeletből PCR vizsgálattal is kivitelezhető.

Ajánlott laboratóriumi vizsgálat: Húgycső, ill. hüvelykenet*, Szájflóra kenet, PCR módszerrel (cervix*, urethra*, garat, vizelet, anus*, ondó*) (* nőgyógyász, ill. urológus veszi le a mintát)

Trichomoniázis

A trichomoniázis a hüvely, vagy a húgycső megbetegedésével járó, nemi úton terjedő betegség, melyet a Trichomonas vaginalis nevű ostoros egysejtű okoz. Gyors diagnózis után jól gyógyítható, de a szexuális partner kezelése elengedhetetlen.

A fertőzés útja: Főként szexuális úton terjed, de az egysejtű meleg vízben is életképes, ezért fürdővízzel, sőt szétkenődött váladékkal, fehérneműről, törülközőről is átvihető. Gyakori a ping-pong fertőzés.

Tünetek:
Nőknél: Fertőzésre utaló sárgászöld hüvelyváladékozás, a hüvely környékének gyulladása, illetve nemi érintkezéskor jelentkező fájdalom.
Férfiaknál: Ritkábban okoz panaszt. Gyakoribb vizelési ingerrel járhat, vizeléskor csípő érzés a húgycsőben.

Megelőzés: Rendszeres laboratóriumi ellenőrzés. A szexuális partner gondos megválogatása, nyilvános WC használatának mellőzése, safer szex.

Laboratóriumi diagnosztika: Hüvelyváladék, illetve húgycsőváladék alapján lehetséges.

Ajánlott laboratóriumi vizsgálat: Húgycső, ill. hüvelykenet, Szájflóra kenet. Nőgyógyász, ill. urológus veszi le a mintát

Humán papilloma vírus / HPV

A nők körében egyre gyakrabban előforduló méhnyakráknál a human papilloma vírus (HPV) valamely típusa 95-98 %-ban kimutatható. A fertőzöttek jelentős részének nincs tünete, így nem is tud a fertőzöttségről. A vírust a szervezetből gyógyszeres kezeléssel eltüntetni nem lehet, ezért a megelőzésnek különösen nagy szerepe van.

A fertőzés útja: A fertőzés érintkezéssel vihető át bőrről bőrre, illetve szexuális úton terjed. A lappangási idő több hónap minden tünet, panasz nélkül.

Tünetek: A nemi szervek közelében kinövést, gyulladást, szemölcsöt észlel a beteg. Lehet fájdalmatlan is, de viszkethet, éghet, fájhat is a fertőzött terület.

Megelőzés: Megelőző lépésként a szervezet saját védekező rendszerét kell fokozni. Safer szex.

Laboratóriumi diagnosztika: Nők részére az évente (!) megismételt citológiai vizsgálat feltétlenül szükséges. Humán papilloma vírus molekulárbiológiai módszerrel (PCR) kimutatása és tipizálása cervix váladékból, ondóból, húgycsőből, végbélnyílásból lehetséges.

Ajánlott laboratóriumi vizsgálat: citológia (évente)*, PCR módszerrel * (cervix, condyloma, hámkaparék, anus, urethra, ondó). (* nőgyógyász, ill. urológus veszi le a mintát)

Herpes siplex

Rendszeresen kiújuló vírusfertőzés, mely számtalan variációban, néha akár halálos kimenetelű kopmplikációhoz (agyhártyagyulladás, Kaposi szindróma) is vezethet. A fertőzés útja: Általában nemi úton terjedő fertőzés. A megfertőzött személy egy életen keresztül vírushordozóvá válik és akut stádiumban, míg a pörkök teljesen le nem száradnak, fertőz. Tünetek: Karakterisztikusan a bőrön vagy a nyálkahártyákon, egyenként vagy csoportosan fellépő, víztiszta folyadékkal telt hólyagocskákkal jelentkezik enyhén emelkedett, gyulladásos alapon. Megelőzés: Megelőző lépésként a szervezet saját védekező rendszerét kell fokozni. Safer szex. Laboratóriumi diagnosztika: Bár herpes zosterrel összetéveszthető, de az nem újul ki. Ajánlott laboratóriumi vizsgálat: HSV antitest

Chlamydia

A chlamydiák paraziták, súlyos betegségeket okoznak, amelyek komoly szövődményekkel is járhatnak. A kórokozó diagnosztikája óriási jelentőségű. Klinikai tünetek nélkül is jelen lehet a szervezetben, és csak később okoz megbetegedést, nőknél kismedencei gyulladást, méhnyak gyulladást, meddőséget, méhen kívüli terhességet, férfiaknál prosztata gyulladást, sterilitást. Különösen fiatalok körében elterjedt.

A fertőzés útja: Fertőzött személlyel történő szexuális kapcsolattartás során fertőződhet az egyén. Leggyakrabban nem is tudja a partner, hogy fertőzött, így könnyen továbbfertőz. Abban az időszakban, amikor a klinikai tünetek hiányoznak akkor is fertőzőképes az illető. Korai stádiumban jól gyógyítható, így javasolt a rendszeres laboratóriumi szűrővizsgálat.

Tünetek: A nyirokcsomók duzzanatánál mindig gondolni kell egy esetleges chlamydia fertőzésre, de gyakran tünetmentes a fertőzés.
Férfiaknál: fájdalmas, égető, gyakori vizelés, herefájdalom, hereduzzanat, láz, égető, viszkető érzés a hímvessző nyílásánál, a hímvessző víz vagy tejszerű váladékozása.
Nőknél: égető érzés vizelés közben, viszketés a nemi szervek körül, hüvelyi váladékozás, alhasi fájdalom, láz.

Megelőzés: A szervezet immunrendszerének javítása, sefer szex, rendszeres szűrővizsgálat.

Laboratóriumi diagnosztika:Chlamydia vizsgálat végezhető vérből, húgycsőváladékból, cervix váladékból, vizeletből, ondóból.

Ajánlott laboratóriumi vizsgálat: vérből Chlamydia szerológia (ELISA), hüvely/húgycső-váladékból (ELISA) *, PCR módszerrel (cervix, urethra, vizelet, anus, ondó). (* nőgyógyász, ill. urológus veszi le a mintát)

HIV

A HIV vírus (Human Immundeficientia Vírus) az AIDS nevű betegséget okozza. A HIV a szervezet védekező rendszerét támadja meg, hónapok, évek múlva a beteg legyengül, s ennek következtében önmagukban gyakran ártalmatlan fertőzésekben meghal. A betegség nem gyógyítható. A jelenlegi ismereteink szerint a gyógyszeres kezeléssel hosszú ideig elhúzható a lefolyása.

A fertőzés útja: A fertőzés vérrel, ondóval, hüvelyváladékkal terjed.

Nem terjed: levegőn keresztül, étellel, tüsszentéssel, kézfogással, uszodában.

Tünetek: Általános gyengeség, láz, izzadás, étvágytalanság, jelentős fogyás, elhúzódó torokgyulladás, nyirokcsomó duzzanat, izomfájdalom, izületi fájdalom, visszatérő fertőzések.

Megelőzés: Elsősorban szexuális úton terjedő, így a szexuális partner szigorú megválogatásának, illetve a sefer szexnek van a legnagyobb szerepe. A nemi szervek legyengült nyálkahártyáin keletkező mikrovérzések a fertőzés kapuja.

Laboratóriumi diagnosztika: A legtöbb meghatározási technika a vírus ellen képződő ellenanyagot keresi, ezért a legfejlettebb módszer is csak kb. 3-7 nappal a fertőzés után mutatja ki a fertőzést. Olcsó, gyors, megbízható tesztek. A PCR-technika magát a vírus keresi, így azonnal reagál. Hátránya a viszonylag magas ár, valamint az időigénysség. A HIV-pozitivitás még nem jelenti az AIDS-megbetegedést, de a személy HIV vírushordozó és így fertőző.

Ajánlott laboratóriumi vizsgálat: AIDS (HIV DUO 4), ELISA (Organon technika), PCR

Szifilisz (luesz, vérbaj)

A szifilisz súlyos, de antibiotikummal gyógyítható nemi betegség. A betegséget a Treponema pallidum nevű baktérium okozza. A korai stádiumot tünetmentes kor követi, de a nem kezelt szifilis halálos kimenetelű.

A fertőzés útja: A baktérium szexuális kapcsolat során, a nemi szerveken keresztül, illetve a sérült bőrön át juthat be a szervezetbe. Fertőzött tárgyak és a vér szintén terjeszthetik a betegséget. Az a személy, aki fertőzött és terhes, vagy szoptat megfertőzheti kisbabáját. A meg nem gyógyult beteg akár öt éven át is fertőzőképes maradhat. A homoszexuális férfiak a legveszélyeztetettebb körbe tartoznak

Tünetek: A beteg a fertőződés után hetekkel később először egy fájdalmatlan, sima, piros gyulladást, fekélyt vesz észre a nemi szervein, azok környékén, vagy a szájában. Ez az időszak rendkívül fertőző. A fekély néhány hét múlva eltűnik, de ez nem jelenti azt, hogy meggyógyult az egyén. A második stádiumban nem viszkető kiütések jelennek meg az egész testen, a tenyéren és a talpon is. Fájdalmatlan nyirokcsomó megnagyobbodás, valamint a végbél és/vagy a száj környékén fertőzésre jellemző szemölcsszerű dudorok is előfordulnak.

Megelőzés: A szexuális partner gondos megválasztása, sefer szex javasolt.

Laboratóriumi diagnosztika: A szifilisz nehezen diagnosztizálható és nagyon nagy tapasztalatot igénylő vizsgálat.

Ajánlott laboratóriumi vizsgálat: Sötétlátóteres mikroszkópos vizsgálat (szájflóra, kenet), VDRL, TPHA (kiegészítő vizsgálat, ha VDRL poz.)

Kandidiázis

Az utóbbi években egyre gyakoribb a nemi szervek kandidiázisa a hüvely vagy hímvessző gombás fertőzése, melyet leggyakrabban a Candida albicans nevű gombafaj okoz. A gomba megtalálható a bőrön vagy a belekben is, de a szövetekbe jutva betegséget vált ki.

A fertőzés útja: A kandidiázis a hüvely gyulladásának gyakori oka. A betegség elsősorban az antibiotikumok elterjedt alkalmazásának, az orális fogamzásgátlóknak és a hüvely állapotának megváltozását okozó gyógyszereknek tulajdonítható, amelyek a kandida fejlődéséhez megfelelő környezetet teremtenek.

Tünetek:
Nőknél: általában a hüvely és a nemi szervek viszketése és érzékenysége, valamint hüvelyi váladékozás alakul ki. Gyakori, hogy a nyálkahártya izgalma ellenére a váladék mennyisége csekély. A külső nemi szervek vörösek és duzzadtak lehetnek, a bőrön hámhiányok és repedések keletkezhetnek. A hüvely falát általában túros lepedék borítja, de normális kinézetű is lehet.
Férfiaknál: a betegség általában panaszmentesen zajlik, bár a beteg a hímvessző végének és a fitymának érzékenységére és irritációjára panaszkodik, főleg közösülés után. A húgycsőből néha kevés váladék távozhat. A makk és a fityma vörös lehet, esetleg heges hólyagok és fekélyek láthatók, felületüket túrós csapadék borítja.

Megelőzés: Az antibiotikumok mértékletes, csak szigorú indikáció melletti használata hangsúlyozandó.

Laboratóriumi diagnosztika: Laboratóriumi diagnosztika fontos, mert a partner kezelése megakadályozza a ping-pong fertőzést. Candida vizsgálat végezhető vérből, húgycsőváladékból, hüvelyváladékból.

Ajánlott laboratóriumi vizsgálat: Húgycsőkenet, Hüvelykenet, Candida Antigén ELISA, Antitest ELISA