- -

Metabolikus szindróma

Szűrővizsgálati akció

Tisztelt Hölgyem! Tisztelt Uram!

Egy szűrővizsgálatnak két nagyon fontos feladata lehet: vagy a betegség korai stádiumában sikerül felfedezni a bajt, vagy pedig különböző örökletes adottságok, illetve az orvosi statisztikák előrejelzései segítségével a betegség megjelenése előtt felhívhatjuk a figyelmet a veszélyre.
Ön most egy szűrővizsgálaton fog résztvenni, melynek célja az úgynevezett metabolikus szindróma korai felismerése, illetve a veszélyt jelentő prediszpoziciók felfedezése.

Mit értünk metabolikus szindrómán?

A nagyon gyakran együtt fellépő betegségeket, így zsír anyagcserezavart, magas vérnyomást, magas vércukor szintet és dominánsan hasi elhízást szakemberek metabolikus szindrómának vagy „halálos quartettnek” nevezik. A nyugati világ elhalálozási statisztikáiban első helyen szerepel a metabolikus szindróma. Itt már tökéletesen sikerült a felzárkózás! A metabolikus szindróma következményei, az érelmeszesedés, agyvérzés, szívinfarktus hazánkban is első helyen állnak mint elhalálozási ok. A betegség általában már hosszú évekkel az első tünetek megjelenése előtt manifesztálódik. Éppen ezért a szűrővizsgálatoknak nagyon fontos szerepe van, hiszen kezünkben van a tragédia megelőzésének lehetősége.

Melyek a legfontosabb rizikófaktorok?

  1. alma, ill. android típusú hasi zsírlerakodás férfi >102 cm, nő >88 cm
  2. triglicerid >1,7 mmol/l (zsíranyagcsere)
  3. HDL-koleszterin < 1,0 (férfi) és <1,29 (nő)mmol/l (zsíranyagcsere)
  4. vérnyomás >130/85 Hgmm (életkortól függetlenül!)
  5. éhgyomri vércukor >6,0 mmol/l
  6. kevés mozgás (min. napi 30-45 perc tempós séta, kerti munka, lépcsőjárás szükséges)
  7. rendszeres alkoholfogyasztás (viszont napi 1-2 dl vörösbor ajánlott!)
  8. dohányzás
  9. stressz
  10. családi hajlam (érelmeszesedés, diabetes, agyvérzés, szívinfarktus)

A szűrővizsgálat keretében megállapítjuk az Ön rizikószintjét vagy a fenti kritériumok szerint diagnosztizálunk egy esetlegesen fennálló metabolikus szindrómát. Indokolt esetben a besorolásnak megfelelően életmódváltoztatást, esetlegesen gyógyszeres intervenciót javaslunk.

A rizikófaktorok már egyértelműen utalnak az érelmeszesedés, diabétesz, agyvérzés, ill. szívinfarktus megelőzésének stratégiájára. Több tudományos kutatómunka egyértelműen igazolta, hogy a testsúly normalizálása, zsírszegény, ballasztanyagokban gazdag táplálkozás és kevés, de rendszeres mozgás a szív- és érrendszeri megbetegedések számát 50%-al csökkenti!

A saját egészségéért mindenki saját maga viseli a felelősséget!!!

INTERLAB Orvosi-Kémiai és Diagnosztikai Laboratórium (1143 Bp. Hungária körút 70.)