- -

Korona vírus tesztelés, SARS-Cov-2 elleni IgM és IgG teszt

Tisztelt Páciensek!

Laboratóriumunkban koronavírus-19 ellenanyag vizsgálatot végzünk, ami a szervezet válasza a vírusfertőzésre.
A vizsgálatot vénás vérből végezzük. Az ellenanagok legkorábban a megbetegedést követően 5-14 nappal kezdenek termelődni,és azt követően hónapokig kimutathatók.

Amennyiben ön a COV-19 tüneteit mutatja: láz, gyengeség, izomfájdalom, felsőlégúti hurut, köhögés, hasmenés, íz- és szagérzékelés csökkenés, stb., maradjon otthon, hívja kezelőorvosát, tartsa be a karanténra vonatkozó intézkedéseket!
Ebben az esetben ellenanyag kimutatásnak nincs helye,értelme!

MIT JELENT A TESZT EREDMÉNYE?

Amennyiben az IgG/IgM teszt eredménye negatív az, azt jelenti,hogy még nem fertőződött a vírussal, vagy túl korai a mintavétel, nem telt el elegendő idő a fertőzés óta.

IgM pozitív: aktuális,vagy a közelmúltban lezajlott fertőzés valószínüsíthető. A fertőzést követő 5-8. napon az IgM tipusú antitest válik kimutathatóvá.

A 14-21 napok között az IgG típusú antitest is megjelenik.
Ha csak az IgG pozitív, azt jelenti,hogy az illető személy a fertőzésen korábban átesett, a tudomány jelen ismeretei szerint még meg nem határozott ideig védett.
Az alábbi ábrán a fenti folyamatnak az időbeli lezajlása látható.

A (tünetes, vagy tünetek nélküli) fertőzést követő negyedik hét végére az IgM szint lecsökken, kimutathatatlanná válik, onnantól csak az emelkedett IgG szint detektálható. Az viszont hónapokon át.

Kérjük tartsák be a szabályokat:

  • 1m távolság más személyektől.
  • Maszk szakszerű viselése.
  • Lehetőleg minden kontaktus elkerülése.
  • Köhögni, tüsszögni zsebkendőbe, vagy a könyökhajlatba.

VIGYÁZZ MAGADRA! VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA!

Dr. Puskás Erzsébet
laborvezető főo.
INTERLAB