- -

Általános szűrővizsgálat

Ön most egy szűrővizsgálaton fog résztvenni. Ebből az alkalomból szeretném Önt ennek a vizsgálatnak a jelentőségéről tájékoztatni.

Az egész világon mindenütt egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a szűrővizsgálatoknak, mivel a betegséget úgy emberi, mind gazdasági szempontból jobb, olcsóbb megelőzni, mint gyógyítani.
Megbetegedési statisztikák alapján programokat állítottak össze, melyeket fokozott egészségügyi felvilágosítással, táplálkozási tanácsokkal egybekötve végeznek el széles lakossági körökben. Ezzel a betegségmegelőző programmal számos országban igen figyelemre méltó eredményeket értek el. Míg a nyugati országokban a szíinfarktus okozta elhalálozás csökkenő tendenciát mutat, addig sajnos hazánkban nincs így. A tumoros megbetegedések esetében is a korai felismerés és a gyors orvosi beavatkozás teljes gyógyulást eredményezhet.

Ön a fent említett, orvosi szempontból körültekintően összeállított vér-, vizelet- és székletvizsgálaton vesz részt. Bizonyára érdekelni fogja, hogy az egyes meghatározásokra miért kerül sor!?

VÉRKÉP – a vérképzőrendszerünk működéséről ad felvilágosítást. Több paramétert vizsgálunk meg: fehérvérsejt, vörösvértest, hemoglobin, a vörösvértest nagysága, hemoglobin tartalma és a vérlemezkék, melyek az alvadás folyamatában vesznek részt. A vérképnek a normálistól való mennyiségi vagy minőségi eltérése számtalan betegségre utalhat a vérráktól a vérszegénységig.

Vvt-sűllyedés – a vörösvértestek sűllyedési sebességét jelenti. Ez nem egy specifikus vizsgálat. Igen sokféle betegségben kapunk kóros értéket: akut és krónikus gyulladásoknál, rheumatoid folyamatoknál, rosszindulatú megbetegedéseknél, stb.

VIZELET – a veseműködésünkről ad felvilágosítást. A vese fő funkciója a szervezet számára felesleges anyagok kiválasztása. Így a vizeletvizsgálat elsősorban a vesék állapotát, vagy húgyuti elváltozásokst hivatott felderíteni.

A máj funkcionális vizsgálata:
GOT, GPT, GGT, AP (alkalikus foszfatáz), Bilirubin

A vese funkcionális vizsgálata:
karbamid, kreatinin, húgysav

Zsír anyagcsere:
összes koleszterin, HDL-koleszterin, LDL-koleszterin, triglycerid

Szénhidrát anyagcsere:
vércukor

Occult vérzés: – székletvizsgálat: a bélrendszerben keletkező elváltozások , elsősorban a rosszindulatú daganatok okozta, szabad szemmel nem látható apró vérzések kimutatására szolgál.

Férfiaknál 45 éves kor felett
szabad PSA meghatározás a nagyon gyakori prostata rák legfontosabb indikátora

A szűrővizsgálatról részletes leletet állítunk ki. Abban az esetben, ha a kapott eredmények a megengedett értéktől eltérnek, kérem azonnal keresse fel kezelőorvosát vagy válasszon orvost az INTERLAB Praxis Közösség-ben rendelő kíváló szakorvosok köréből.