- -

Prof. Dr. Horváth István

Káptalanfán született 1938. május elsején. Középiskolába Pápán egyetemre Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen járt. Diplomát 1962-ben szerezett. Négy évig középiskolában tanitott, mellette az ELTE a Származás és Örökléstani Intézetében, dékáni engedéllyel kutató munkát végzett.

Ösztöndijas aspiránsként Király Kálmán vezetésével, az Országos Bőr- Nemikórtani Intézetben dolgozott. A "Treponematózisokkal szembeni immunitásra vonatkozó vizsgálatok" cimmel védte meg kandidátusi disszertációját 1973-ban . Egy évig meghívott kutatóként a CDC-ben (USA) dolgozott, a patogén treponemák in vitro tenyésztését kutatta. Újabb amerikai meghivást kapott, de Magyarországon nem engedélyezték a kiutazását. Akadémiai doktori disszertációját "Patogén treponemák izolálása, tenyésztése és diagnosztikája" cimmel 1986-ban védte meg. Elsők között foglalkozott Magyarországon a chlamydia fertőzések laboratoriumi kimutatásával.

Jelenleg az INTERLAB Orvosi-Kémiai és Diagnosztikai Laboratórium Kft. munkatársaként dolgozik,ahol többek között a patogén treponemák in vivo tenyésztésének újra-szervezésén dolgozik. Cél az ismét támadó syphilis megbetegedések verifikációjának segitése és a nehézfém szennyezések megjelenésének gyors mikrobiológiai kimutatása.

További tevékenységei az "atherosclerosis elleni immunizálás" humán kipróbálási engedélyeztetése, valamint a szájflóra ultramikroszkópos gyors vizsgálatok beinditása

Oktatási tevékenység

Budapesti Orvosi Egyetem (SE), Orvostovábbképző Intézet, Bőrgyógyász szakorvos képzés és továbbképzés

Publikációk:

Publikációit tudományos szaklapokban angol, német, orosz és magyar nyelven jelentette meg. Több mint másfélszáz közlemény jelzi tevékenységét japán, szovjet, magyar svájci, német angol és amerikai szakfolyóiratokban.

Mintegy tíz könyv fejezetet irt szakmai kézikönyvekben. (Pl. Labor diagnosztika)

Kutatási témák, szabadalmak:

 1. Egy patogén mikroba (Treponema leporis) felfedezése fűződik a nevéhez.
 2. "A geotermikus energia mikrobiológiai hasznositása" szabadalma az anaerob mikrobák által termelt gázok energia termelésének lehetőségével foglalkozik.
 3. Az "Antidecubitus ágy" szabadalma az egészségügy egyik súlyos gondjára, a felfekvés megelőzésére és gyógyitására ad lehetőséget. A szabadalom az EUREKA szabadalmi világkiállitáson ezüstérmet, a 2000 évi találmányi olimpián aranyérmet nyert. Az ágyat gyártják.
 4. A "Művér előállitás"-ra vonatkozó találmánya, a baleseti, háborús sérülés, vérképzési problémák és transplantációs vérellátás problémájának megoldását biztosithatja. A termék részletes vizsgálata folyamatban van. A laboratóriumi előállitás mellet az ipari termelés módszerét is kidolgozta.
 5. Az "atherosclerosis elleni immunizálás"-ra benyújtott szabadalom immunológiai lehetőséget biztosit, az általa kidolgozott a cholesterin tartalmú partikulákkal végzett immunizálásra kisérleti állatokon. A szabadalmaztatott eljárásnak a humán kipróbálási engedélyeztetése előkészítés alatt van.
 6. A pollen elleni allergia problémakörben kenőcsöt dolgozott ki, amely az allergiásokat védi az allergénekkel szemben. Az OÉTI engedélyes készitmény tömeges gyártása beindult.
 7. Magas flavonoid tartalmú borok alkoholmentesítése az egészséges élet segítése céljából készült.
 8. Az "Őrangyal pezsgőpor" alkoholizálás utáni másnaposság kellemetlen következményeinek enyhítésére szolgál.
 9. A "Salvador" krémmel az egymáshoz simuló bőrfelületek (lágyék, hónalj, mell alatt stb.) vörösödése, viszketése ellen, sikeres kísérletek után, folyamatban van készitmény ipari termelésének megoldása.

Tudományos szervezetek:

 • Európai Unió Immunológiai Szakértő Testülete
 • Magyar Tudományos Akadémia Mikrobiológiai Bizottsága
 • New Yorki Tudományos Akadémia
 • Magyar Dermatológiai Társaság
 • Magyar Mikrobiológiai Társaság
 • Magyar Immunológiai Társaság